15 septembrie 2011
Movement Trust sau ski de aventura - Ion Trandafir

Din acest sezon voi avea un nou “partener”. Este vorba de Movement Trust, noul model de freeride / big-mountain al celor de la MVMT. Va prezint astazi propunerea pentru sezonul urmator in materie de skiuri.

Dupa o vara in care am pritocit sezoanele anterioare, as spune ca ”era rocker pur” a murit. Cel putin in sufletul meu. Sau daca tot mergi pe rocker sa fie unul suficient de lung (peste 192). Clar! Rocker-ul dublu e un fiasco si e bun de mutat poponeata de pe un viraj pe altul in powder printr-o padurice prietenoasa. La dropuri nu tine, la viteza nu tine, pe tare nu tine…

Rocker-ul pe fatza si coada normala, sigur, e un pas mare inainte dar, in continuare, e valabil pe o zapajoara mai mare pe care o putem astepta si o iarna intreaga. Nu zic, merge fain si pe firn, dar daca nu se dezgheata firnul din ziua anterioara sau cind se aspreste firnul dupa-amiaza tarziu, nu e o solutie.

Mai multe firme au trimis la lupta “early rise nose” si se pare ca, atita timp cat nu are o structura de mamaliga, e varianta castigatoare. Varful se ridica mai progresiv si mai putin. Practic, in pulver face treaba sub un rocker (sau la bulane tari scoate cit rocker-ul), dar mai bine decit un double radius. Pe tare nu mai vibreaza si fiind ceva mai ingust (nu mult) tine pe inclinatele tari.

Cand vine vorba de Trust, la 176, fetele pot sa considere ca au un ski beton. Ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Toate modelele pentru barbati erau clar mai faine decat cele pentru fete. Modelele pentru fete sunt toate prezentate ca fiind smooth, usoare, cu floricele si tra lala. Nu, fetele au nevoie de un ski puternic! 176 pe early rise inseamna 168 maxim contact cu zapada la underfoot de 108!!! Daca faptul ca invart skiurile pe dublu rocker le incanta pe multe dintre fete, realitatea este ca ele nu vireaza, ci derapeaza.
La 186, oamenii care trec de pe partie in off piste se vor bucura de un ski cu o manevrabilitate extraordinara… acum, daca esti cu ceva ski in picioare in BC o sa ti se para mult prea scurt… e clar.
Eu am testat 194: 108 sub clapar. Parca e ski de slalom. Vireaza imediat sub tine. Dar vireaza, nu derapeaza! Si sta unde l-ai pus; s-ar putea sa conteze pe culoarele care nu se termina in platuri… stiti ce zic;)
Vrei sa devorezi fetzele tehnice si boschetaraile pe unde vintul nu iti spulbera zapada: asta e carnasierul. S-a terminat panta, il pui pe rucsac sau iti desfaci legatura de tura si o iei la fuga in cautarea urmatoarei fetze.

La Big Mountain si fetze mari am luat Super Turbo 202 si am mers drept de am rupt, dar… accesul la aceste fetze e tot mai dificil in ultimul timp din cauza conditiilor aiurea de zapada.

Dupa ce am carat ST 202 cu legatura pina la 16 in spate, am ajuns la concluzia ca e ski pur de dat la vale si imi trebuie ceva usor diferit pentru proiectul din anii care urmeaza.


SKI DE AVENTURA in Romania

Este ceea ce voi incerca sa implementez ca si concept la noi impreuna cu OUTDOOR Romania, Absolut Outdoor si Movement.

Un fiu mai polivalent si mai plin de adrenalina al skiului de tura este skiul de aventura. Skiul de tura e fain numai ca skiurile alea la vale nu te fac decit sa iti tai venele de ciuda ca nu ai pe ce te da mai ca lumea.

Si atunci a aparut combinatia de vis: un ski de freeride intru toate, mai usor si mai ingust un pic decat un rocker pur, dar cu toate calitatile de a cobori pantele virgine (de orice compozitie), cu 100% intensitate si dropuri cat te tine inima. Pui legaturi de tura/freeride pe ele (as zice marker duke in acceptiunea tuturor) si pleci cu inima in gat sa gasesti urmatoarea linie unica.
Ok , nu e un sport pentru obezi, e o disciplina pentru freerideri care se dau atat incat efortul de a sui la foci pentru o linie sau mai multe merita cu prisosinta.

Trust-ul chiar e ceea ce trebuia. Are 4,2 kg perechea. Apoi e adevarat ca duke-ul e mai greu decat diamir-ul de freeride cu vreo 300g. Diferenta e ca diamir-ul e o gluma slaba daca e sa il consideri legatura de dat la vale.

Intr-o Europa tot mai vitregita de zapada, iti sta la indemina sa dai liniile perfecte doar daca ai un echipament sa ajungi la ele, daca nu vrei sa joci la noroc si sa combini ce exista cu accesul de la instalatii.

Inca un lucru important e ca in Romania, acest echipament il poti gasi cu un pic de noroc la cel mai bun pret din lume. Ok nu m-am uitat la piatza din Kirghistan…

Hm… astept sa ma contrazica cineva.
Inca o treaba: OUTDOOR Romania, cu mine instructor, va organiza 4 minicamp-uri (4 zile), in fiecare saptamina din februarie cu 2 zile de dat la vale BC (locatia Sinaia) si 2 zile (sambata, duminica) atunci cand e omor la coada, pe Baiului si prin vaile Bucegiului. Aici, fratele Bubulu o sa ne deschida calea la deal si eu inchid grupul, iar din varf facem invers.

Stati tunati pe site-ul nostru si vom reveni cu amanunte!

UTILE
Freeride Ski
Ochelari de ski
Protectii
Meteo Romania